het HUFgebouw

In het centrum van Rotterdam, verscholen tussen fantasieloos gebouwde winkelpanden en smoezelige eettentjes, en temidden van het winkelend publiek aan de Hoogstraat staat het zogenaamde Hufgebouw van Van den Broek en Bakema (1952-1954). Het Hufgebouw is de eerste glas-en-staalconstructie die na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam is verrezen en staat daarom geregistreerd als na-oorlogs monument, maar helaas gaan de waarde en schoonheid van het pand verborgen achter dikke lagen vuil en graffiti.
De begane grond van het Hufgebouw is in gebruik als winkelruimte, de eerste etage dient als magazijn voor de winkeliers. De tweede, derde en vierde etage staan leeg sinds het Amerikaans consulaat er in de jaren '80 vertrok. Ook de vijfde etage (woning) is sinds die tijd in ongebruik geweest. Plannen om het gebouw in ere te herstellen als kantoorpand zijn stukgelopen op de hoge renovatiekosten en er ligt vooralsnog geen nieuwe bestemming in het vooruitzicht voor de kaalgestripte etages.

Het pand ligt aan één van Rotterdams' drukste winkelstraten: de hoogstraat, tussen de Coolsingel (koopgoot) en het Blaak (bibliotheek).

Locus 010 heeft het pand gekraakt, niet uit eigen belang, maar om het pand een maatschappelijke en culturele functie te geven.