artist-in-residence - noordoostpolderOp een boerderij in de unieke omgeving van de Noordoostpolder biedt id11 kunstenaars ruimte en tijd voor hun werk.

over id11
Kunstenaarsinitiatief stichting id11 realiseerde van 2008 tot en met 2016 in Delft tijdelijke projecten, -gastateliers en laagdrempelige presentatieplekken voor kunstenaars waar experiment kan gedijen. Sinds 2013 een permanent artist-in-residence programma op een boerderij in de Noordoostpolder.

noordoostpolder
De artist-in-residence bevindt zich op een boerderij in de Noordoostpolder; een gebied op nieuw land onttrokken aan de zee en bedacht aan de tekentafel. Rutten ligt in de Noordoostpolder en maakt onderdeel uit van de provincie Flevoland, de jongste provincie van Nederland. De provincie is ontworpen na de eerste wereldoorlog toen er werd besloten om de Zuiderzee in te polderen. In de jaren 30 werd de Zuiderzee afgesloten van de Noordzee. Vanaf dat moment heet het IJsselmeer. De Noordoostpolder imponeert met zijn open ruimte. Dit is de plaats waar  je opnieuw de sterren kunt bewonderen. Tegelijkertijd ben je binnen handbereik van grote steden als Leeuwarden, Zwolle en Lelystad. In de directe omgeving heb je enkele musea. Museum Schokland ligt in het oude dorp dat voor de inpoldering een eiland was. Museum Nagele ligt in het nieuwe dorp dat in de jaren vijftig door o.a. Gerrit Rietveld is ontworpen. Nagele is de laatste van de tien dorpen in de Noordoostpolder. Het gebied wordt gekenmerkt door akkerbouw, fruitteelt en bloembollenteelt.

rutten
Rutten is de meest noordelijke woonkern van de Noordoostpolder. De eerste bebouwing van Rutten dateert uit 1953. Rutten is gelegen in een overwegend agrarisch gebied waarin de bloembollenteelt naast akkerbouw en veehouderij een karakteristiek landschapselement vormt. Dichtstbijzijnde winkel ligt op ongeveer zes kilometer afstand, maar iedere week komt op maandag de SRV-wagen langs. Omdat de winkels niet om de hoek liggen, bieden wij de mogelijkheid tegen meerkosten mee te eten met wat de pot schaft. Er wordt vegetarisch en biologisch gekookt.ruimte en tijd
Kunstenaars in alle disciplines zijn welkom. We willen echter ook plek bieden als werkplaats voor kunstenaars die tijdelijk (veel) ruimte nodig hebben. De unieke omgeving biedt kunstenaars een plek waar ze zich kunnen focussen en concentreren op hun werk of project. Veel tijd van de kunstenaar wordt opgeslokt door dagelijkse dingen. id11 biedt kunstenaars ruimte en tijd. HET TIJDELIJK VERBLIJF is een artist-in-residence in een omgeving met weinig verleidingen van welke aard dan ook. Behalve dan voor een wandeling (met de hond) naar het IJsselmeer.

presentatie
Het residence programma is maximaal één maand en kan in overleg afgesloten worden met een publieke presentatie. Deelnemende kunstenaars kunnen tijdens bij_wijze_van_SPREKEN hun werk kort presenteren en hierover in dialoog gaan met geïnteresseerden.

accommodatie
HET TIJDELIJK VERBLIJF is de naam van de woonruimte van de gastkunstenaar. Deze bestaat uit een kamer die je terugbrengt in de sfeer van de jaren zeventig. De kamer heeft een eigen douche en toilet en is geschikt voor maximaal twee personen. In het voorjaar en de zomermaanden bieden we onze Caravan Club aan als tweede AiR. De caravan in de sfeer van de jaren 70, staat op het erf en heeft, afhankelijk van het aantal artists-in-resdence, een gedeelde douche en wc. De caravan is geschikt voor 1 persoon en beschikt over een vast bed, formaat twijfelaar. De derde AiR, de zolder boven de stal, is geschikt voor kleine groepen in het voorjaar en de zomer, zoals theater groepen of bands. Internet is beschikbaar.

//photo.id11.nl/#!album-28

werkplek - projectruimte
Als werkplek zijn er verschillende mogelijkheden. Er is een grote buiten ruimte, een werkplaats, een stal die ook gebruikt wordt als project- en expositie ruimte en een grote zolder boven de stal. Ook is met enige regelmaat het (schilder-/teken-) atelier te gebruiken. In overleg wordt er gekeken naar wat het meest passend en beschikbaar is.

//photo.id11.nl/#!album-27

kosten
De kosten voor de residence exclusief eten zijn: €650,- per maand. Bij twee personen wordt dit bedrag verhoogd met €150,-. Een kortere werkperiode is mogelijk, hierbij hanteren we een tarief van €25,- p.p. per dag. Als er geen gastkunstenaar is wordt de kamer aangeboden als B&B.

id11 is een non-profit organisatie zonder operationele subsidies/financiering voor hun artist-in-residence in de Noordoostpolder.

aanmeldingsformulier
Voor een werkperiode bij id11 ontvangen we graag doorlopend voorstellen. Bij interesse kun je een mailtje sturen of het formulier gebruiken. Het aanmeldingsformulier vind je hier, er is geen deadline.

adres

HET TIJDELIJK VERBLIJF AiR
IJzerpad 17
8313 PJ Rutten

kaart noordoostpolder


Noordoostpolder weergeven op een grotere kaart

artist-in-residence delft - zuid-holland 2008 - 2014Van 2008 tot en met 2014 heeft id11 in Delft Artist-in-Residence projecten gerealiseerd in tijdelijk leegstaande huizen, appartementen, winkel- of kantoorruimtes. Deelnemende kunstenaars maakten werk dat gerelateerd was aan de locatie of omgeving. In 2013 en 2014 was het Artist-in-Residence programma gekoppeld aan het Europees netwerk CreArt. Onder projecten vind je meer informatie en beeldmateriaal over de gerealiseerde Artist-in-Residence projecten in Delft.

europees netwerk creartSinds 2012 participeert id11 namens Delft in het Europese netwerk CreArt. CreArt is een samenwerkingsverband tussen de 13 Europese steden: Arad/Roemenië, Kaunas/Litouwen, Genoa/Italië, Delft/Nederland, Harghita provincie/Roemenië, Zagreb/Kroatië, Valladolid/Spanje, Aveiro/Portugal, Linz/Oostenrijk, Kristiansand/Noorwegen, Lecce/Italië, Pardubice/Tsjechië en Vilnius/Litouwen.

Kunstenaars, kunstinstellingen en kunst-professionals uit de participerende CreArt steden kunnen deelnemen aan activiteiten die georganiseerd en aangeboden worden binnen het CreArt netwerk.

id11 heeft in dit kader inmiddels twee Artist-in-Residence programma’s en een seminar georganiseerd in Delft. Verder attendeert id11 kunstenaars en kunst-professionals uit Delft op CreArt activiteiten in andere steden, waar ze zich voor kunnen aanmelden.
Website CreArt.


this site in English

Stichting id11